De kans is ongelofelijk groot dat je ooit zelf geconfronteerd zal worden met het verschijnen van een zogenaamde schimmelnagel. Voor deze aandoening geldt in de praktijk dat ongeveer een kwart van de bevolking er ooit eens mee te maken krijgt. Op zich lijkt dat in eerste instantie misschien nog niet zo erg. Voor deze aandoening geldt namelijk dat ze er bekend om staat niet gepaard te gaan met pijnklachten. Dat gezegd hebbende is het wel zo dat ze een significante invloed kan hebben op het zelfvertrouwen waarover je beschikt. Zou jij ook graag te weten willen komen wat deze aandoening nu precies veroorzaakt en wat je er eventueel tegen kan ondernemen? Lees dan zeker verder!
Hoe uit een schimmelnagel zich precies in de praktijk?
Een schimmelnagel kan op verschillende manieren tot uiting komen in de praktijk. In ieder geval is er altijd sprake van een gedeeltelijke of soms zelfs een volledige verdikking van de nagel. Daarnaast is het zo dat er doorgaans ook een bruingele verkleuring optreedt. Andere symptomen zijn:
- Een vervorming van de nagel;
- Het afbrokkelen van de nagel;
- Ontstoken en licht pijnlijke nagels.
De ernst van de aandoening is uiteraard voor een groot gedeelte bepalend voor de uiteindelijke symptomen waar je mee te maken zal krijgen. In de meest extreme gevallen is het zelfs zomaar mogelijk dat de nagel volledig zal loslaten. Dit komt gelukkig niet al te vaak voor, maar kan dus wel.
Wanneer treedt een schimmelnagel op?
Schimmelnagels kunnen op verschillende manieren tot stand komen. Neem nu bijvoorbeeld een huid die gedurende een lange tijd vochtig is door bijvoorbeeld te zweten. Deze staat erom bekend het risico op het optreden van een schimmelinfectie aanzienlijk te vergroten. Dat is echter niet alles. Wat namelijk bovendien ook te denken van kleine verwondingen die optreden of een nauw contact met een ander persoon die is besmet? Ook een slechte hygiëne zou het risico om geconfronteerd te worden met een dergelijke aandoening aanzienlijk kunnen doen toenemen.
Welke andere oorzaken kunnen er nog van aan de basis liggen?
De hierboven aangegeven oorzaken zijn lang niet de enige die aan de basis kunnen liggen voor het optreden van een schimmelnagel. Ook andere zaken kunnen hiervoor zorgen. Denk hierbij aan:
- Huidaandoeningen;
- Bepaalde ziektes;
- Een aanhoudende irritatie;
- De leeftijd;
- Onychogryphosis;
- Een bepaalde infectie;
- Specifiek medicijngebruik.
Ook het feit dat schimmelnagels duidelijk als gevolg van heel wat verschillende oorzaken kunnen ontstaan zorgt ervoor dat ze zeer vaak voorkomt. Heb jij ook het vermoeden dat je met deze aandoening wordt geconfronteerd? Dan is het zo snel mogelijk opstarten van een behandeling altijd een goed idee. Zo kan jij die vervelende schimmel- of kalknagel meteen te lijf gaan.
Hoe kan je een schimmelnagel behandelen?
Het behandelen van een schimmelnagel kan gebeuren op verschillende manieren. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de aanwezige schimmel weg te laten laseren. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je een behandeling kan opstarten met een speciale crème of zelfs een speciale nagellak die schimmelwerend is. Voor het behandelen van een schimmel- of kalknagel wordt het doorgaans aangeraden om eerst een arts te bezoeken.